Alegerea stingatoarelor de incendiu

Alegerea stingatoarelor de incendiu se va face tinand cont de natura materialelor inflamabile care pot constitui un eventual focar de incendiu in cazul in care in acel loc ar izbucni un incendiu. De exemplu nu o sa dotam cu stingatoare cu spuma cate sunt folosite pentru incendii de carburanti o incapere in care exista materiale inflamabile altele de cat carburantii, precum lemn linoleum, hartie, textile.
 Tabelul următor vă poate ajuta în acest sens:
De asemeni la alegerea stingatoarelor se va tine cont de sarcina termica calculata  (cantitatea de materiale combustibile) ce trebuie protejata / stinsa atunci cand s-a facut calcului riscului de incendiu de catre firma care a facut scenariul la foc sau a evaluat riscul de incendiu.
De asemeni se va tine cont si de numarul de persoane care  vor utiliza stingătoarele, capacitatea fizica a acestora. Cand achizitionam stingatoare mai mari trebuie sa ne gandim daca cei care vor utiliza aceste dispozitive vor fi in masura din pct de vedere fizic sa le manipuleze.

Trebuie tinut seama si de faptul ca la dotarea cu stingatoare in cazul persoanelor juridice (operatori economici si institutii) este stabilita în documentatiile tehnice ce au stat la baza autorizarii sau evaluarii de specialitate!Stingatoare de incendiu cu pulbere ( tip P )

Stingerea inceputurilor de incendii pe focare din clasele A, B, C;
Eficienta maxima pentru suprafete intinse cu risc ridicat de incendiu;
In spatii inchise sau deschise;
Statii alimentare cu carburanti, magazine, depozite, magazii, centrale termice, nave, etc.;
Asupra echipamentelor electrice cu tensiuni pana la 1000V;
Jetul de pulbere este suficient de puternic si de performant, permitand rezultate optime in actiunea de stingere;
Utilizarile stingatoarelor cu pulbere variaza si in functie de marimea acestora. Astfel, stingatoarele mici de 1 si 2 kg pot fi folosite la stingerea incendiilor la autoturisme, cele de 3 si 6 kg la stingerea incendiilor la camioane si incinte mici, cele de 6, 9 si 12 kg la stingerea incendiilor in incinte medii si mari iar cele de 50 si 100 kg la stingerea incendiilor in spatii deschise.

Stingatoare de incendiu cu spuma mecanica  ( tip SM )

Stingerea inceputurilor de incendii pe focare din clasele B si C.
Eficienta maxima in zone cu arii intinse si potential mare de risc la incendiu.
In spatii inchise sau deschise.
Statii de alimentare cu carburanti, magazine, depozite, magazii, centrale termice, nave, etc.
Datorita prezentei apei in compizitia spumei mecanice, aceste stingatoare nu se pot utiliza la incendiile care implica prezenta curentului electric.
Stingatoarele cu spuma mecanica pot fi umplute cu solutie spumanta care rezista la inghet pana la temperaturi de -30C

Stingatoare de incendiu cu CO2 ( tip G )

Stingatoarele cu CO2 se utilizeaza la stingerea inceputurilor de incendii din clasele B si C, fiind recomandate pentru stingerea incendiilor de natura electrica (echipamente electrice cu tensiuni pana la 1000 V) computere, centrale telefonice, incaperi cu aparatura electrica si electronica, transformatoare, etc.
Recipientul este executat din otel aliat special conceput pentru a rezista presiunilor ridicate.
Protectia anticoroziva este asigurata prin vopsire in camp electrostatic.
Dioxidul ce carbon realizeaza stingerea prin eliminarea oxigenului din zona de ardere si racirea obiectului care a luat foc.

Servicii de verificare, reparare si incarcare stingatoare de incendiu

Conform legislatiei in vigoare (Legea nr. 307/2006 Privind apararea impotriva incendiilor) verificarea periodica, repararea si incarcarea oricarui tip de stingator si a altor aparate de stins incendii, se executa numai de persoane atestate de Centrul National de Securitate la Incendii si Protectie Civila.

Perioada minima de verificare, reparare si incarcare a stingatoarelor de incendiu este de 12 luni pentru stingatoarele cu pulbere si cele cu dioxid de carbon si 6 luni pentru cele cu spuma.

Puteti trimite solicitari de verificare a stingatoarelor folosind formularele si aplicatia de aici.